Novosti

EasyDNNNews

Zlatni mir Srednje Dalmacije

Dani u vali spektakl je originalnih nacionalnih svjetskih brodogradnja kao što je hrvatska falkuša i takav događaj nitko nije mogao spriječiti osim – korone.

Međutim, naši nautičari, pomorci, fanatično zaljubljeni u more i ovisni o pučini i vjetru, kako je to lijepo opjevao Marijan Ban u pjesmi Sušac Blues, dokaz su da hrvatski moreljupci, od Savudrije pa do Graca, imaju, nose nešto u sebi što ni korona ne može pobijediti. Srednjodalmatinski val  je jednostavno cijepljen od toga.

U listovima Lučkog vjesnika iz prošle godine 2020. usred korone, kad je bilo zabranjeno isploviti, naši luđaci od mora održali su Komišku regatu kao i uvijek, kao da korone i nema.

MORAL OD MORA

To je već pitanje duha, morala od mora, prkosa vjetru i oluji, kako kaže Ban. Jer sezona je oduvijek počinjala s Komiškom regatom krajem petoga mjeseca i ne znam tko će u tom da me spreči, rekao bi Balašević i trgnuo jednu kao Panonski mornar.

Zato smo u četiri broja Lučkog vjesnika posvetili sve temi da smo s morem i brodom jači od bilo koga.

Pa smo na naslovnoj stranici opalili dva naslova: Lani u vali (da se zna da ovog ljeta tih dana neće biti kao što je bilo, ali ne znači da ih neće opet bit).

Drugi naslov je bio prava poanta naše pomorske tradicije:

Omiš dobiva prvi svoj porat u povijesti.

GRADI I HOLLYWOOD

 Šta ima ljepše? „Lani u vali“ su samo privremeno odgođeni, a Lučka uprava Srednje Dalmacije na čelu s ravnateljom Domagojem Maroevićem gradi već novu luku, prvu u povijesti, u predivnom amerikanskom ambijentu s Omiškom Dinarom čijim se kanjonima spušta naša draga sinjska Cetina i tako stvara dosadašnju prirodnu luku na svom ušću.

Zovu je dalmatinski Hollywood.

Da još jednom zaguštamo:

Već u prvom broju Lučkog vjesnika imali smo dvije prekrasno obećane teme: Dani u vali kao Lani u vali, te Omiš gradi svoj prvi povijesni porat.

ZLATNI MIR

A to je samo dio velikog festivala mora jer Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije priprema i porat za Bol na Braču koji je ucrtan na svim svjetskim kartama, naravno, zbog Zlatnog rata.

 Da to nije Rt Zlatni rat, pravo ime Srednje Dalmacije moglo bi bit Zlatni mir.