Novosti

VEŽI SE SIGURNO U SREDNJU DALMACIJU!

Ne treba ništa izmišljat ni frazirat, ne treba pazit kako ćeš nešto opisat kad ljudima po moru u brevijaru Lučkog vjesnika i Port Newsa, te na ovoj web-stranici, hoćeš objavit stanje u pedesetak (51) malih mjesta i gradova Srednje Dalmacije o kojima brine Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije. Nema dana, nema sezone, a da se nešto ne radi, gradi, preuređuje, kako se to kaže «sanira» rive itd.

Ulaganja su golema, Ministarstvo pomorstva uvijek sudjeluje i pomaže (9,5 milijuna kn za ovogodišnji sezonski angažman) a ukupna investicija županijske Lučke uprave za područje Srednje Dalmacije u planovima za 2019. vrti se oko 300 milijuna kn što naravno opet nije sveukupna cifra s obzirom na niz aktivnosti i radova po lukama i gradićima.

PRVA POMOĆ, PRVA KONOBA!

Najbitnije je da pomorac, nautičar, skiper, turistički moreplovac od sezone, jedriličar, jednostavno putnik i avanturista po moru, da svatko od njih uživa u najkraće rečeno sigurnosti plovidbe jer kad imaš sidro, vez i lipu rivu sa strujom, vodom, crpkom za gorivo, servisom za motor, drvo i plastiku broda, blizinu bolnice, ambulante, prve pomoći… A kako se zove prva pomoć? Prva pomoć je i prva konoba, kafić, slastičarnica na rivi gdje možeš ako ništa drugo – barem napunit mobitel, ovisno o tome s kakvog si se broda iskrcao, haha…

UPLOV U PRIČU I LUKU

Osjećate li kako uplovljavate u predivnu opuštajuću priču ljeta, mora, sunca, svih mogućih gušta… A kako do toga ako se nemate gdje privezat. Zato je vijest super kad čujete da Lučka uprava najesen sprema možda i devet otvorenih gradilišta jer se sada radi na natječajima za nove i uređene porte u Sutivanu, prekrasnom mjestu na samom prilazu u Splitska vrata između otoka Brača i Šolte, pa u Postirama na Braču prema zapadnoj punti kamo se uvijek okupljaju malo romantičniji nautičari, te na kraju i za izgradnju novog porta i lukobrana u Kaštel Starom u dnu Kaštelanskog zaljeva preko puta, na dvadesetak minuta od prolaza između istočne punte Čiova i zapadnog rta na vrhu splitskog Marjana.

ČARI SEDAM KAŠTELA

Za Kaštelansku rivijeru koja se sastoji od sedam lučkih marina bit će to prava spektakularna senzacija. Sad zamislite nautičara koji se «šeta» brodom od Splita oko Marjana pa uđe u zaljev i nabraja svih sedam Kaštela da bi na kraju ispod novog mosta s kopna na Čiovo pred Trogirom produžio prema rivi u Trogiru a odatle izašao na otvorenije more prema Drvenicima i Šolti, ako hoće i još dalje, prema Visu.

Doživljaj za lizat prste. Jer u Trogiru ima riješeno i pitanje trajektne veze za Veli i Mali Drvenik, a uređeno je i pristanište u Velom Drveniku. Inače, Šoltanka više ne mora isplovljavati s trogirske rive nego sa Solina, vrlo blizu Trogira, još jednog novog dovršenog projekta Lučke uprave, na izlazu iz kanala oko gradića, a ipak prije obližnjeg Segeta Donjeg, tako da je riješena i automobilska gužva.

Malo dalje se stiže u Marinu na drugom kraju velikog zaljeva zapadno od Trogira. I tamo se otvara natječaj i Lučka uprava planira preuređenje jer je Marina prekrasan punkt za nautičare.

OTOCI, IZAZOV SVAKE RIVE

Ako otprilike s tog područja krenete na drugu stranu, prema istoku, onda morate bit oduševljeni planovima jer se od jeseni 2019. sprema izgradnja prvog porta u Omišu, prije njega sređenje Krila Jesenica, pa dalje sanacijom novih riva u Makarskoj.

Na otocima ima dovršenih projekata poput Rogača na Šolti ali još će se uredit Stomorska na istoku Šolte, Splitska na otoku Braču odmah do Supetra, te se za jesen i prema idućoj godini čeka golemi projekt novoga Bola koji je već u nekim detaljima poprimio novi izgled.

Sućuraj na krajnjoj istočnoj punti otoka Hvara kreće s velikim radovima ali čeka se jesen za sve dozvole, jer to će biti ipak sasvim novi Sućuraj, jednako kao i Kaštel Stari budući su sve to projekti ne samo pristaništa nego ukupnog prostora sa svim pratećim sadržajima prilagođenim ukupnom svakodnevnom životu.

Svakako je to još jedna golema investicija i to s izgradnjom planiranom za jesen  2019. jer će bit otvoreno otprilike osam do devet gradilišta u Srednjoj Dalmaciji. Blago se svakome tko se nađe na ovdašnjem moru.