Novosti

USKORO SVJETSKI PRVAK "MAKER" IZ PUČIŠĆA

Srednja Dalmacija bi uskoro mogla dobiti još jednog „matadura“, još jednog svjetskog prvaka! Nije u sportu, iako ni ta prednost nije „za bacit“ u utrci za svjetskim brendom na globalnoj „burzi“ pomorstva, brodograditeljstva, nautičarstva, turizma, maritimne kulture i svijetu štovanih baština i tradicija s našeg podneblja. Dakle, Srednja Dalmacija bi mogla dobiti svjetskog prvaka u nečem dosad sasvim neokušanom – u stvarateljstvu.

Riječ je o Jošku Radiću iz Pučišća na otoku Braču, umjetniku u kamenu, poznatom skulptoru po izradi modela zvonika i lanterni. Radić je trenutno najpoznatiji po svom višegodišnjem projektu bazilike sv. Petra u Rimu. Eto ga na našoj fotografiji od prošlog ljeta u Pučišćima, a uskoro će imati i izložbu u galeriji „Vasko Lipovac“ u Splitu.

AMERIKA ZNA ZA RADIĆA I U PUČIŠĆA

Radića su prepoznali u Americi jer se u svom stvaralaštvu u kamenu koristi Dremelovim alatima (američka tvrtka specijalizirana za posebne alate), pa su ga obavijestili da je proglašen „prvakom stvarateljem“, po njihovu „MAKEROM“  za područje jedanaest zemalja na jugu i jugoistoku Europe. Posjetit će ga u Pučišćima i snimati spot o njemu i njegovom umjetničkom djelu. Jer već mu poručuju da će ga uskoro najvjerojatnije proglasiti i svjetskim prvakom.   

Radićev opus izrađen je nizom specijalnih Dremelovih alata pa je i rad na bazilici sv. Petra mjerodavan primjer što se sve izvodi s Dremelovim alatima. S Radićem će tako veliku popularnost dobiti i Pučišća, klesarski ugledno mjesto među svjetskim stručnjacima (a tko ne zna za pučiški izuzetni kamen koji je korišten i priznatije nego li i sam Dremel – bijeli brački kamen sa svjetski poznatim pedigreom jer je izgrađena i Bijela kuća u Washingtonu, parlamenti u Beču i Budimpešti, a tek Dioklecijanova palača itd).

SEZONA OD ŠEST MJESECI

Po najvećoj zimi Radića smo zatekli kako radi na bazilici sv. Petra:

  • E ali u peći je još jedna bračka rijetkost, a ta je drvenog podrijetla, dakle česmina. I po ovoj buri, poznatoj u Pučišćima, grijem se i mogu raditi. Mora se preko zime nadoknadit vrijeme posvećeno turizmu. Pučišća nisu više što su nekad bila kad je turizam postojao samo od 1. srpnja do Velike Gospe, nego je zadnjih ljeta sezona narasla na tri do četiri mjeseca, a sad evo sprema se ljeto i sezona od najmanje šest mjeseci. Sve počinje za koji tjedan, ususret Uskrsu...

Pučišća se pripremaju za pravi nautičarski bum, već su najavljeni mini-kruzeri koji će pristat u prekrasnoj pučiškoj luci već u prvom tjednu travnja odmah iza Uskrsa, a Radić tvrdi da će dovršavanjem nove rive Pučišća izgledati bolje nego ijedna „riva na svitu“:

  • Mi i ne shvaćamo kakve prednosti imamo, kakav je naš kamen, kakve su naše kolone, rive, popločane obale, crkve, spomenici, šentade i skulpture... Pa kad se tu iskrcaš s broda, kad se vežeš u takvom ugođaju, to se ne zaboravlja.

JELSA, HVAR, BOL, ŠOLTA, KAŠTELA, OMIŠ...

Eto kako Srednjoj Dalmaciji ne nedostaje titula. Odmah do Pučišća su Postira, njihov lanjski hit je Hrvatska najbolja u berbi maslina, smislili i oni kako produžit sezonu svjetskim prvenstvom u branju maslina u jesenskom razdoblju. Ali krene li tako taj zimski turizam, ostat ćemo bez sezone za graditeljstvo, kao što Pučišća jedva čekaju da se dovrši sve u njihovoj luci, novi vezovi i nove prednosti za nautičarstvo i turizam.

Ususret ljetu 2018. gradi se i čeka nove projekte u Jelsi koja će konačno postati kao luka iz bajke, pa produženje rive i pristaništa u Hvaru, pa radovi na projektu prve prave luke u povijesti Omiša, zatim veliki planovi s portom Bola na Braču, onda unapređenja malih porata u Sutivanu na Braču, Stomorskoj na Šolti, u Kaštelima, zatim i novi porat u Kaštel Starom, onda u Drveniku Velome, konačno uspostavljanje veze iz novog pristaništa na Solinama u Trogiru za prugu Trogir – Seget – Veli i Mali Drvenik... Obećano je ljeto 2018.