Novosti

SVE PLOVI PREMA STAROME GRADU

Prije više od 2400 godina jedan je brod ugledao tamnu vizuru punte Kabal, toliko tamniju od ostalog plavetnila hvarskih brežuljaka iznad današnjeg Staroga Grada da je tome brodu odmah bilo jasno kako se iza tog isturenog tamnila krije neka prilično duboka uvala.

NIŠTA VAŽNIJE OD LUKE I SIDRA

Bila je to prava senzacija kao i za svakog pomorca jer nikad u povijesti pomorstva ništa nije bilo važnije od luke, a onda i sidra koje ćeš spustit u njoj za počinit iza debeloga mora. Antički pomorac je uplovio u 4 milje duboki starogradski zaljev i tu se smjestio grad, Stari, Najstariji hrvatski Grad.

Povijest o ratovima za ondašnji Faros, Pharos, Paros a danas Paiz, više ne drži priču. Važnije je da se Stari Grad za svoj rođendan od 2400 godina postojanja sjetio 2016. prirediti nešto što će ostati Hrvatskoj za nastavljanje njezine maritimne kulture. Evo će se 11. rujna održati Treći festival brodova, mora i mornara u spomen i čast velikoj pomorskoj tradiciji i povijesti.

FALKUŠA 1998.

Festival se zove Dani u vali i sve više ga se posjećuje i štuje. Jer tih dana u Starome Gradu paradiraju sve prednosti hrvatskog brodovlja, brodograditeljstva, običaja, zanata, kulture, svjetskog brenda i priznatosti pa je među gostima sve više inoemnih posjetitelja.

Pokroviteljica je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović a u backgroundu ukupnog spektakla priču podupiru ličnosti klase Joško Božanić iz Komiže i sa Filozofskog fakulteta, zanesenjak koji je najzaslužniji za jedan jednako značajan projekt imenom falkuša, stara komiška gajeta koja je 1998. u Lisabonu na svjetskoj izložbi proslavila Hrvatsku. A kao znanstvenik iz te brodograditeljske materije, profesor doktor Velimir Salamon, zapravo je uvažena temeljna ličnost koja i doziva sve istinske ljubitelje i graditelje hrvatske pomorske baštine.

U SLAVU MORA

Konvoji brodova spremni su doći i iz Italije, a plove i od Betine iz murterskog kraja legendarnih kalafata koji su morali graditi sigurne brodove za plovidbu prema Kornatima u najstarija vremena.

Zato od 11. do 13. rujna u Starome Gradu valjda doći na feštu te svjetski priznate umjetnosti brodograditeljstva u Hrvata. Nema ljepšeg kraja sezone. Samo da je još osmislit i jedan rani proljetni festival pa spojit sezonu i cjelogodišnju slavu mora i brodova.