Novosti

STARTALA SVA ČETIRI STAĐUNA

Jedino meteorolozi govore da sezona još nije počela. Za puknit od smijeha. Jer zbilja po svemu izgleda da se svakim novim kišnim danom iščekuje zima a ne ljeto. Međutim, evo iz prve ruke vijesti, na sve strane po Srednjoj Dalmaciji sezona je u najvećem zamahu. Mora se priznat da je smiješno šetat po rivama i istovremeno gledat ljude u kaputima pod kišobranima i razgolićene sjevernjake, pa čak ih ima i kako izlaze iz mora. Evo recimo u Bolu na Braču. Ali, toliko je vruće, sjediš u nekom kafiću, restoranu, sve si poskidao sa sebe, kad najednom bjež unutra, tražiš samo pizzerije, tamo je najbolje jer moraju vječno ložit vatru.

Onda virneš je li prestala kiša kad ono uplovljavaju dvije tri jedrilice, nekoliko glisera. A u Sumartinu na primjer prometni kaos na rivi, ne mogu se mimoići ni bicikle. Sve se ispremiješalo, nabavni kombiji, tzuristički autobusi, jedrenjaci...

Pa kad ste bili u Pučišćima na Braču? Konvoji autobusa „slijeću“ u Pučišća jer tamo odavno postoji tradicija posjeta Klesarskoj školi, a sad su svjetska atrakcija jer su se ponudili pomoći obnovi Notre Dame u Parizu. Devet jahti se u tri reda vezalo uz rivu u Pučišćima, cijelu noć sa četvrtka na petak obično tamo trešti od glazbe, veselja kako se zove i čuveni brački kamen i dobre spize a naravno porat izgleda kao pozornica spektakularnih svjetlosnih efekata neke slavne glazbene ekipe.

U Milni je na vezovima brodova koliko hoćeš, Visu, Starome Gradu i u Hvaru, možda bi moglo bit i bolje, ali činjenica je da Supetar pada pod teretom gužvi i velikih gibanja po svim smislovima, brodovi, vespe, jedrilice, trajekti, katamarani, biciklisti, nikad luđe. Jedino meteorolozi ne izlaze iz kuće čekajući jesen, haha, a u pravu su, međutim toliko je vrijeme promjenjivo od sata do sata da tko ima volje i ljubavi prema ljetu i moru – uvijek će naći načina da ne propusti dobar dan. Možemo se pohvalit kao nikad – odjednom su startale sve četiri sezone, sva moguća godišnja doba. Je li to nova tajna našeg budućeg turizma i nautičara. Sva četiri stađuna.