Novosti

SPEKTAKL BRODOVA I MORA, DOBAR VJETAR LATINSKOME JEDRU

STARI GRAD, DANI U VALI: 24 stoljeća maritimne kulture 

Drugi po redu festival mora Dani u vali priređen je prošlog vikenda u Starom Gradu na Hvaru i to je uistinu bio spektakl i na moru i na kraju, pravi ditiramb hrvatskoj maritimnoj kulturi, drvenoj brodogradnji, velikoj tradiciji pomorstva u Hrvata koja seže duboko u povijest maratonskom plovidbom kroz 24 stoljeća koliko je star Hektorovićev gradić, stari hrvatski Stari Grad. Zahvaljujući brodu iz antičkih vremena upravo je i rođen Stari Grad kojemu danas valja odati priznanje za njegov festival, odu moru kojom je i ove godine okupio, izazvao sve istinske čuvare hrvatske brodograditeljske i pomorske baštine, da sudjelovanjem doprinesu kulturi čuvanja nacionalnog blaga.

Nema više zaborava starih jedrenjaka, trabakula, bracera, gajeta, leuta... Hrvatska je već falkušom 1998. osvojila, oplovila Svijet. Drugi po redu festival Dani u vali priređen u Starom Gradu krenuo je već stopama znatno većih festivala tipa francuski Brest i Morbihan, te s prvim gostima iz inozemstva Dani u vali su na pragu statusa priznatog međunarodnog događaja. Zasluge za realizaciju ideje Staroga Grada pripadaju svakako i udruzi Cronaves koja sa Sašom Lukićem i Plamenkom Bavčevićem brine o organizaciji festivala a njihov doprinos vidljiv je i iz fotografija kojima se trude da vijest festivala oplovi i svijet.    

Kako je Stari Grad prošle godine slavio svojih 24 stoljeća postojanja, tako se dogodio povod za pokretanje cijelog projekta imenom Dani u vali, pa se priča i pokrenula uz veliku ljubav Starograđana pod vodstvom tadašnjeg načelnika Vinka Maroevića i s idejnim inicijativama starogradskog meštra za kulturu Alda Čavića, te drugih zaljubljenika pomorske tradicije Paiza. A samo latinsko jedro je vrsta jedrilja pogodna za plovidbu ne samo niz vjetar nego i ususret njemu, protiv njega, uz vjetar, dakle u orcu, kako se to kaže. Time je od 13. stoljeća jedrenje uplovilo u novu eru s većim mogućnostima korištenja vjetra.

Slavljenje latinskog jedra vezano je i za staru drvenu brodogradnju jer latinsko jedro je u biti jedan od glavnih zaštitnih znakova Mediterana. Time je i fešta u Starome Gradu još značajnija, priznata i u drugim zemljama Europe, pogotovo što se u Starom Gradu okupila reprezentacija hrvatskih povijesnih flota s kulturama brodogradnje i tradicijom jedne falkuše iz Komiže s Visa, pa kvarnerskih guceva i brodova udruge Krčkog jedra s otoka Krka, zatim brodova stare gradnje iz Murtera i Betine te poznatih lađa s Neretve gdje se održava maraton neretvanskih lađa na vesla. Na jedra, ili na vesla, kapa dolje Starome Gradu koji ne zaboravlja stara pomorska gesla.