Novosti

PLOVITI SE MORA I DOMA

Sezona je otvorena, Uskrs joj daje vjetar u leđa, a jednako i tradicionalna regata pod ravnanjem PBZ-a evo već 23. put u Hvaru, u gradu na izuzetno svjetski „uknjiženom“ otoku, pravom simbolu i sinonimu za turizam. Hrvatska se teško može pohvaliti ičim tako prepoznatljivim na svjetskoj turističkoj sceni, osim Dubrovnikom.

Poznate su hvarske regate, i Novogodišnja, i Uskršnja, uvijek su to bili posebni aperitivi za otvaranje sezone, nove godine, ljeta. Priču s fotkama o Hvaru otprije nekidan uoči Uskrsa ispričao je Leon Šurija na jedrilici „farr 40“, član u posadi desetorice na brodu glasovitih poklonika jedrenja, znanih kao Zrinka i Mario Hrvoj. Jedrilo se i navigacijski i na štap, pa i preko Pokonjeg Dola pred Hvarom do otočića Host na ulazu u Višku luku. Nije bilo baš previše brodova s obzirom na promjenjivo vrijeme ali naravno, nisu izostali Slovenci, Generali, puno mladog svijeta, stranih turista, a onda nije falilo ni provoda svake večeri u najstarijem kazalištu u Europi, u Arsenalu hvarskom usred mista koje planetarno privlači već jednu „malu vječnost“ kao karakteristični izvorni ugođaj Srednje Dalmacije sa svim obilježjima mediteranskog temperamenta, ukusa i okusa.

Eto tako je to bilo lani, prije korone. I valja se prisjetiti jer sad sigurno još više cijenimo sve te naše prednosti Hrvatske. Uskrsnit će ta slika i „uživo“, kao u susjednoj priči iz prošlog mjeseca: Drž te se dok nevera ne prođe, koji put ploviti se mora doma.