Novosti

EasyDNNNews

OMIŠU PRVA LUKA U POVIJESTI

Najesen počinju radovi na povijesnom projektu luke u Omišu. Bit će to prva luka u povijesti toga grada što je čudno da od Franje Josipa taj prekrasni i poznati gradić veže svoje brodice uz obalu rijeke Cetine na čijem je ušću smješten, ili se izvode druge improvizacije s većim brodovima na istočnoj strani..

Prvog dana srpnja ove godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt uređenja luke Omiš – II. faza izgradnje između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije te Grada Omiša. Ukupna vrijednost ovog dugoočekivanog projekta iznosi čak 81.117.036,74 kuna, od čega je dodijeljeni iznos bespovratnih sredstava preko 50 milijuna kuna. Ostatak vrijednosti projekta od 30 milijuna kuna financirat će Lučka uprava SDŽ i Splitsko-dalmatinska županija.

U drugoj fazi izgradnje predviđa se izvedba dužobalnog uređenja obalnog pojasa proširenjem postojeće obale s izvedbom proširenja postojeće prometnice, šetnicom i obalnim zidom za sezonski prihvat plovila ukupne dužine 267 metara. Ukupna površina nove građevine iznosi 7435 metara četvornih.

Planiranom izgradnjom povećat će se kapacitet prihvata plovila u luci te urediti dio urbane vizure grada Omiša kao i omogućiti kvalitetnije odvijanje dužobalnog kopnenog prometa u gradu.

Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije od njezina osnivanja, rekao je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ, i dodao kako će ovim projektom grad Omiš dobiti i novu šetnicu od 12.000 metara četvornih te prometno rješenje koje će ispraviti “S” krivinu.

U ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Split je posjetio i Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva, koji je također istaknuo značaj potpisanog ugovora. Vlada RH u ovom je mandatu uložila preko 1,5 milijardi kuna u lučku infrastrukturu. Župan Blaženko Boban je ustvrdio da radovi neće trajati više od tri godine i da će se sve učiniti da prorade i prilazni putevi tako da Omišani napokon dobiju što ih pripada, svoju pravu luku koja će biti zaštićena.