Novosti

NOVI PORAT KAŠTEL STARI

Pogledajte najprije sve slike za koje se potrudila firma Garber media, tako da ne morate ništa ni čitat. Kao da nema više Kaštel Starog. Morat će promijeniti ime. Barem „Novi porat, Kaštel Stari“. Jer iako je Kaštel Sućurac glavni Kaštel kao Washington, onda je Kaštel Stari kao New York. Ni prije nije bilo Kaštelana koji u hordama nisu stizali u Kaštel Stari.

MILJENKO SMOJE I LEPA DOBRILA

Tu su bili i kafići, plesnjaci ka Plavi Jadran (danas parkiralište), nogometni klub Val, puste butige kao jedan veliki City Centar ili kao Mall of Split, kod kojih je Kaštel Stari mjesto gdje bi se došlo po sve moguće informacije i ćakule, pa tu si moga naći butige za sašit botun, prominit patent itd., a Miljenko Smoje i njegova Lepa Dobrila snimali su čak i poznatu TV-seriju, da se malo i nasmijemo, jer mnogi o tome pojma nemaju.

 

I SAD TEK BUM VIJEST

Kaštel Stari će dobit prvi pravi porat u svojoj povijesti. Skoro ka i Omiš. Znači ta turistička mjesta velike posjećenosti nisu imala pravo pristanište. Idući vrlo slični projekt Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije je Bol, Zlatni rat je ka centar turističkog svita.

Kaštel Stari je dosad ima jedan mul na kraju kojega su se skupljala dica za skakat u more, a možda bi koji put došla i neka plivarica ili koćarica s friškim srdelama i skušom, palamidom, tunom... Ali u prostoru od tog mula pa do Kaštel Novog na zapad, ili na istok do Kaštel Lukšića bile su samo plaže koje će opstat i dalje, ali između Starog i Novog upravo je pri kraju prava pravcata luka, lučica, s nekoliko mulova, privezištima i opremom za priključke (struja je spas).

Oko porta će bit cesta/šetnica, a riva ispred porta proširit će se tako da će najstariji kafići tipa Gajo ili noviji Marko Škopljanac ispalit na živce ako ostanu na tim pozicijama, tu će se skupit po Splita i Svita. A na vanjski mul ispred lučice vezat će se i veliki gliseraši, jedrilice...

Cijeli taj kompleks riješio je i povijesni problem što i slabije jugo ili lebićada guralo more pod kuće Seljana, kako zovu prave Starokaštelance koji su imali pretke i u doba kad se tu najviše prodavalo sve iz golemih polja podno Kozjaka.

Ako se vrati neki Barba iz Amerike i ugleda šta su mu učinili od Staroga – inkolpat će ga. Zato da ga pripremimo za taj ushit, s veseljem donosimo i slike otprije i ove najnovije.      

STARE SLIKE:

  1. Odavde je izgrađena lučica uokolo sve do rive
  2. Stari porat, a di ćeš se vezat?
  3. Sve lipo do Kaštel Novog nije bilo ničega za vezat se
  4. Mul na koji se nadovezala cijela luka
  5. Najsigurniji vez donedavno
  6. Jugo je ulazilo ispod kuća