Novosti

Noć muzeja

NOĆ MUZEJA SVE DO ZORE KAO LJETO USRED ZIME

Pod okriljem Noći muzeja vrijedilo bi doživjeti Srednju Dalmaciju usred ljeta jer to bi bilo nešto kao bliski susreti kultura univerzalne vrste. I ne samo kultura nego i svake vrsti stvaralaštva. Svi oblici čovjekova djelovanja okupali bi se u moru, suncu i u kulturno-povijesnoj baštini Srednje Dalmacije, dakle Hrvatske.

BLAGO HRVATSKE

Ali prepoznaje se ta raznolikost i svestranost evo i u ovo zimsko doba što još više govori o bogatstvu hrvatskog kulturnog blaga. Pod okriljem Noći muzeja Hrvatska je doživjela i ove godine kulturološku erupciju. I pod geslom sportskog slogana da je važno sudjelovati nema tko nije sudjelovao, pa čak i na otocima zahvaljujući kulturno budnim bodulima od kojih se to za zimskog sna van turističke sezone najmanje očekuje. Naprotiv, otočani su plasirali internetom i zemljopisnu kartu na kojoj se vidi gdje se sve imala organizirati Noć muzeja, na Braču, Hvaru, Visu, u Škripu, Nerežišću, u Jelsi, Starome Gradu, Hvaru, Visu, Komiži...

SPORTSKE PREDNOSTI

Split je naravno imao najbogatiji program, Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji sa splitskim institucijama organiziralo je trinaestu Noć muzeja pod olimpijskim geslom Muzeji i sport brže, više, jače../citius,altius, fortius. Na više od 20 lokacija priređen je bogat program od otvaranja novih izložbi, razgleda stalnog postava, glazbenog programa do radionica za djecu.

Grad Split je kao i svake godine za građane organizirao besplatan prijevoz autobusima na relaciji HNK Zvončac HNK te autobuse prema Zvjezdanom selu na Mosoru. Nitko više nije ravnodušan kad je u pitanju Noć muzeja. A u godini velikih rukometnih događanja zbog prvenstva Europe pod domaćinstvom Hrvatske te Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji kojim će se otvoriti ljetna sezona, makar pred jumbo-tv ekranima po štekatima, Noć muzeja je predstavila Hrvatsku kao izuzetnu sportsku silu.

SPLITSKI OLIMPIJCI, GRIPE, POMORSTVO...

Split se mogao pohvaliti sa svojim olimpijcima čije medalje i imena od Beare i Vukasa do Kukoča i Ivaniševića svaki nautičar može opipljivo upoznati na olimpijskim odličjima popločanoj rivi ispred hotela Marjan u Splitu, na Zapadnoj obali. I Stari Grad na Hvaru je obilježio Noć muzeja što je nezaobilazno kad je taj stari hrvatski gradić u pitanju koji zadnjih ljeta podsjeća manifestacijom Dani u vali na brodograditeljsku tradiciju tipičnu za cijeli hrvatski dio jadranske obale pa je Noć muzeja svakako dostojno dočekana i u jednoj Betini poznatoj po brodograditeljstvu i Muzeju brodogradnje.

U Splitu je Pomorski muzej imao što pokazati i ispričati na temu pomorske tradicije. Priče, djela ruku i brodovi s koljena na koljeno. Kao da su Splićani u ime cijele Srednje Dalmacije i Hrvatske uopće osjetili blago tog povijesnog naslijeđa... Tako su krenuli prema Gripama (ali i prema svim drugim lokacijama, stjecištima te Noći muzeja. Najčešći prizor djece, mladih i roditelja, mladih i starih, kao u simboličnoj povorci naraštaja. A to znači samo jedno priča (tradicija pomorstva) se nastavlja. Bilo ih je u kolicima, od djece do odraslih. Toliko upućenih na kulturološki pramen Noći muzeja da su se neki morali parkirati na sasvim drugom kraju grada, s Gripa u Spinut, haha... No, Hrvatska je zemlja moru posvećena. Moglo se uočit tatu kako malome objašnjava o kojemu se izloženome gropu (uzlu, vezu, čvoru) radi, jer u tome zavijutku generacija, u tome gropu šta čvrsto drži stoljećima, očuvana je i ovdašnja pomorska baština. I tako redom slike starih ronilaca, pa neretvanskih lađa, ratnih flota, topova, tvrđava i bedema čovjekova nastojanja da se građeno ne sruši. Bravo Noći muzeja, sve do zore.