Novosti

MORE JE SVIMA PREČASNO

Najnoviji hit sezone u Srednjoj Dalmaciji bit će sigurno Sutivan, dosad slabo atraktivan u turističkom smislu. Jer radi se o prekrasnom gradiću na zapadu otoka Brača. A tamo su stizali samo svojim brodima i barkama. Pa smo guštali na primjer žena i ja kad bi popodne pobigli od maestrala iz zadnje uvale na sjevernoj obali Brača.

Sutivan je bio mjesto na osami i to je bio glavni karakter privlačnosti. Bilo je gušt isprid Sutivana lovit lignje na jednu poštu, a još bolje je bilo ujutro kad bi se probudili panulat do punte prema Šolti. A sad će to utočište postat turistički bum.

I to je bilo sve. Iako je imao Sutivan i lipih konoba, a najdraže bi čoviku bilo otić u valu iza mista, prema istoku.

I onda je najedanput Sutivan iskočio u gradić originalne arhitekture, sve se obnovilo, i čovik bi se moga okladit da će to bit najvažnija destinacija di će se ić na Brač. Jer dosad se moglo samo u Supetar koji je skoro kao Split, i u Sumartin di treba cestom potegnit južno, od Makarske i Omiša, pa ova linija Adriatic express za 15 minuta dovede vas u Sutivan, a odatle možete i prema Milni, ali i Nerežišću, pa Bolu...

U prilog tome vidimo da i časne sestre jedva čekaju u Sutivan, i to časne sa svih strana svijeta. A čekajući na splitskoj rivi, evo su se slikale s mornarom na katamaranu Adriatic express, pa se mornar zaposlen za pazit na strojeve u brodu, Ruben Vujnović, inače poznati jedriličar i skiper, a i plovio je na brodovima – oduševio neobičnim događajem i dobrovoljno nasmijao svojim putnicama. Ima li bolje reklame za naš dalmatinski turizam! Po našu bi se reklo da evo i švore ciloga svita vole more, a moglo bi se reć i lipše: časna i časnici, more i jest čast.