Novosti

MORE JE SVETO, I VATRA I LED

Pamtit će se Ljeto Hrvatske 2020. To bi mogao biti i brend Hrvatske. Jer baš sad, u jeku najveće koronakrize, vidi se na obzorju 2021. godine da Hrvatska može i kroz sve koronanevere, sudeći po proljeću 2020., a pogotovo po turističkom ljetu te iste godine. Onda se može i razumjeti da je krajem 2020. ipak trebalo platit i neke «troškove» te uspješne godine.

OD ŽIGICE PA DO BADNJA

Ali cijela 2020. iskustvo je koje daje snagu. Slijedi mjesec darivanja i svih mogućih, svetih naših običaja, prinošenja žrtava, slavljenja tradicije i paljenja, od žigice do badnja, čuvanja priče beskrajnog nasljeđa još od prvog broda koji je u nas uplovio davno kao vječnost.

I po tome se vidi da je more sveto, vječno, velikodušno, a brod i luka su ta sveta mjesta gdje se čuva i održava život. Ovo doba godine idealno je kako bismo se prisjetili svega što je dalo ploda i što dogodine valja ponavljati. Zato je zanimljivo kako su se na primjer Komižani oprostili od jedne godine koje su već među zaboravljenima jer u ta doba nije bilo koronavirusa.

MIKULI ZAPALIMO SVIĆU

Na svojim web-stranicama kažu Komižani kako su "bili ove godine dobri pa im je njihov nebeski zaštitnik sveti Nikola, ili Mikula, podario stabilno vrijeme na Dan grada, 6. prosinca".

Tog dana će Komižani u skladu s tradicijom starom nekoliko stotina godina obilježili blagdan svetog Nikole paljenjem broda. Taj svetac zaštitnik je ribara, pomoraca i putnika. Pepeo spaljenog broda redovito se koristi za blagoslov novoizgrađenih brodova. Najribarskiji grad na Jadranu ponosi se svojom tradicijom što znači da se obred događa čak i za vrijeme nevremena. I za korone?

REGATA ZA SAMOIZOLIRANE

U Komuni na rivi za taj su dan znale bit i izložbe kao “Brodogradnja za mlade” – Udruge Palagruza. Pa dalje radionice imenom “Ofalkono gajeta – od kolumbe do idra”, a također i start regate “Sveti Nikola za samce i dvojce"… Di ćeš bolje prilike za sve one koji su sad u samoizolaciji. I vic je sveta stvar na moru.

Prastari običaj paljenja broda počinje večer prije blagdana sv. Nikole, skupe se ljudi, donesu drva, donesu brod ispred crkve i namjeste ga. Kada sve završi, kad se postavi brod, slavi se. Paljenje broda predstavlja ribarsku žrtvu da ih sv. Nikola čuva. Ali nije točno da su paljenjem napravljene štete gubljenjem traga nekim autohtonim vrstama brodica. Svi tipovi brodica očuvani su poput falkuše. Pali se jedna brodica, a ne cijeli "brodocid".

PRESVETA NASLJEĐA DALMACIJE

Svakako se valja podsjetiti u godini svetoga Jeronima (Jerolima), najvećeg dalmatinskog sveca, valja se prisjetiti svetih nasljeđa Dalmacije, svega što je sveto, ne samo kao religija, niti samo kao relikvija, nego kao ono najveće bogatstvo, ona baština koju svaki novi naraštaj nastavlja. Di ćeš lipše nego otkrit gdje je netko prije tebe stao, pa onda to nastavit.

Jer čovik je otiša, a osta je brod. Ili: ostalo je djelo žedno novih epizoda.

VATRA I LED

A nova epizoda je 2021.; Ljeto Hrvatske 2021. Zemlja broda, luke i mora. I u ovako teškim vremenima, preživio je brod. Sve je obuhvaćeno na slikama Željka Vojkovića, fotografskog zaljubljenika i umjetnika iz malog mjesta Brgujac na otoku Visu. Nekidan je pohvaljena i njegova fotografija Huma, najvišeg vrha na otoku Visu i to za snijega. Slika je uživala na izložbi u Splitu gdje se skupilo oko 400 fotografija. Eto priče snimljene u vatri i ledu.