Novosti

MAKARSKI ZOV SEZONE

Uskrs obično otvara sezonu, kao lani već prvih dana travnja, pa kako ove godine blagdani stižu kasnije, potkraj mjeseca, tako bi se sezona za Uskrs mogla već rasplamsati. Voditelj luke u Makarskoj Ivan Rašić već ima ozbiljne pokazatelje da će sezona biti i ovog ljeta još bolja:

-Iako su mnogi pesimistični u prognozi turističke sezone, nautičari najavljuju pravo ljeto. Sredinom travnja sigurno ćemo u Makarskoj ugostiti Kriljane, naše stare mušterije, prijatelje, goste, one lipe naše jedrenjake i trabakule pune veselja, mladih i starih, te iščekivanja dobrog provoda. Makarska je spremna, pripremaju se vezovi, murinzi, popravlja i provjerava kompletnu opremu, konope, priključke za obalu, rivu, za struju i vodu... Puno očekujemo od predsezone kao i od rujna u posezoni jer je tada svima jeftinije a i komodnije je kad nije ona baš preteška gužva koja je više za mlađi svit.

Nekidan je Makarsku razbistrila bura. Vedro, oštra vidljivost, more se malo diglo, kao i vjetar, ali u portu je otkako postoji veliki lukobran – sigurnije i mirnije. Na lukobranu u takvim prilikama nema nikoga, ali zato lukobran štiti luku i na ostalim privezištima je sve puno brodova, ribarskih brodica, poneka jedrilica već u ožujku a ima i prvih izletničkih krstaša, trabakula, jedrenjaka...

Nekad je Makarska bila pojam turizma, kao i Kaštelanska rivijera, i to još s početka prošlog stoljeća, ali to su bila vremena kad se turizmom nije bavio cijeli svijet nego rijetki zanesenjaci kao domaćini i još rjeđi fanatici kao gosti kojima je sam smisao putovanja bio dovoljan. A danas živimo doba turizma, putovanja i nautičarstva u tolikoj mjeri da kad se zbroje svi domaćini i gosti, onda je to u biti cijelo čovječanstvo. U jednom trenu situacija se obrne, domaćini i sami odlete u avanturu pa postanu gosti onima kojima su ljeti bili domaćini.

Makarska se vraća starirm turističkim rekordima pa možda ih proporcionalno i premašuje jer evo i nekidan je makarska riva bila puna svijeta i posjetitelja s otvorenim kafićima, konobama i restoranima.

Privlačnost Makarske je u onim kaletama koje se penju podno Biokova i nude svakome tko se veže brodom za rivu novi izlet u – brda. Makarani su pravi domaćini u genima, skoro cijelu godinu izmišljaju i priređuju prave zabave i povode za gušt, kao što su na primjer vinske fešte “Wine & Food by Apfel”. To je festival koji se svake godine priređuje krajem ožujka. Bude tu i besplatnog kušanja vina i novih berbi vinarija Kozlović, Stina, Krauthaker, Kutjevo, Nuić, Zadro, Agrolaguna, Grabovac, Plenković, Degrassi, Bolfan, Badel,… kao i proizvoda sirana Agrolaguna iz Istre, Gligore i Paške sirane sa Paga, Livanjske sirane, Roko sireve…

A čak ako i nije još vrijeme za „ploviti se mora“, strastveni nautičari već planiraju svoje rute i internetom se „pale“ na svaku vjesticu o užitku kao što su vinske i slične fešte. Makarska je prava najava dobre sezone.