Novosti

MAKARSKA, TROGIR, JELSA, STARI GRAD, VIS...

Projekti Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije

 

MAKARSKA, TROGIR, JELSA, STARI GRAD, VIS...

 

         Srednja Dalmacija kao i svake godine koristi zimsko doba između dvije sezone za izradu projekata županijske Lučke uprave u lukama prekrasnih gradića na obali i otocima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Gotovo u svakoj luci i po rivama nešto se uređuje, a udarni projekti za 2016. su izgradnja novog pristaništa na području Trogir Soline, zatim dovršavanje velikog projekta izgradnje lukobrana u Makarskoj, pa sanacija i rekonstrukcija rive i pristaništa u Jelsi na otoku Hvaru, te rekonstrukcija obalnog pojasa u dužini od 330 m s komunalnim vezovima u Rogaču na Šolti, pa su još aktualni projekti, realizacija i radovi u Starom Gradu na Hvaru, u Supetru na Braču i u Visu.

       SUPETAR ČEKA VEZOVE

       Na Visu se iskoristilo vrijeme za radove na obalnom pojasu od trajektnog pristaništa prema samom središtu Visa u dnu velike Jurjeve uvale, a u Supetru na otoku Braču radi se na uređenju 35 novih nautičkih vezova. Posebno je zanimljiv projekt u Starome Gradu na Hvaru gdje se dovršava ukupni izgled uvale i luke, počevši od dovršenog projekta prve nove rive s nautičkim vezovima u povijesti toga gradića, pa do obalnog pojasa u dužini od 550 m na suprotnoj strani mjesta gdje se uređuje potez sve do crkvice sv. Jerolima, računajući i staro istezalište te rivu s komunalnim vezovima.

       2400 GODINA PAIZA

       Naime, Stari Grad slavi 2016. rijedak „jubilej“, 2400 godina svoje povijesti od starog grčkog Pharosa do Paiza, Staroga Grada goleme povijesne pomorske tradicije te je nedavno održana u gradu svojevrsna prezentacija festivala starih brodova što će se u sklopu ukupne fešte održati pod nazivom „Dani u vali“ ove godine. Stari Grad hrvatski, metaforički rečeno, slavi bogatu povijest i pomorsko-kulturnu baštinu cijele godine pod pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a na prezentaciji i „presici“ za novinare bio je i zamjenik ministra turizma Robert Pauletić.

        OMIŠ, DRVENIK, PUČIŠĆA...

        Lučka uprava u ovoj godini radi i na drugim planovima i projektima jer se planiraju graditi luka u Omišu, uređenje u Drveniku (općina Gradac), zatim kreću najesen 2016. radovi u Hvaru, pa na Braču u Pučišćima, a za proljeće i jesen 2017. planiraju se projekti i radovi u Krilu Jesenice, Bolu na Braču, na Hvaru u Sućurju, te u Stomorskoj na Šolti, uz niz ulaganja i inicijativa za poboljšanje ukupnih uvjeta u pomorskom i nautičkom prometu u 50-tak luka Srednje Dalmacije.

          Izgradnjom pristaništa na području Trogir Soline prekrasna trogirska riva usred grada rasteretit će se prometa na liniji Trogir – Veli Drvenik. A golemi projekt u Makarskoj promijenit će povijest toga kraja jer je sada luka u Makarskoj mnogo sigurnija te se već intenzivnije pojavljuje na kartama nautičara u svijetu. Unapređenjem uvjeta pomorskog prometa iz ljeta u ljeto more i rive Srednje Dalmacije postaju moderno spremne za vrhunsku turističku ponudu.

JEZERO U MAKARSKOJ

          Na fotografijama se vidi kako se radi na drugoj strani uvale i na komunalnim vezovima u Starome Gradu na Hvaru, te kako je dovršen lukobran u Makarskoj čime je luka zatvorena gotovo kao jezero ili mandrač što se može procijeniti po blizini dva lučka svjetla, crvenog i zelenog kuda se uplovljava u luku a za čas se može i preplivati. Makarska će na drugoj strani uvale, od crvenog svjetla pa dalje, nasuprot lukobranu – nastaviti gradnjom šetnice prema zapadu sve do svjetionika Sv. Petar.