Novosti

LUKA JE ZAGRLJAJ ŽIVOTA

HRVATSKA JE PRVAK SVIJETA I U BRANJU MASLINA

 

Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, naravno, uvijek radi, gradi, za Hrvatsku i zaradi! A taman je zima, pa teče pisma, maslina je neobrana, a dice još nima… Ali evo ima: Stađun je od maslina. I od vina, i od jematve, simbolično i stađun od intrade (od uroda) i od zarade.

LIPOTA NA DALJINU

Kad se pogleda kroz obračune, odmah se vidi da se isplati uložit milijune u luku koja ubire zajamčeni prihod, jer je luka pravi zagrljaj svakoga maloga mista, a u Srednjoj Dalmaciji, na području od pedesetak luka i gradića, postoji toliko luka, uvala, marina, lučica i brodića da ti pamet stane, pa nema ni najmanje dileme da svako uplovljavanje u taj zagrljaj života donosi život jednome lipome zavičaju, lipome za one koji su doma i rade za preživit, a lipome i za one koji su doplovili, osvanuli tko zna otkud za upoznat se i zbližit s lipotom na daljinu.

Mora bit da je to najnoviji, najmoderniji i najuspješniji vid gospodarstva i niko ne može bankrotirat jer svi skupa žive jedni od drugoga a – haha – i obratno!!!

PING-PONG TURIZAM

Nitko ne može poreći da se primiče sezona iza Božića i Nove godine kad Hrvati jurišaju na skijanje. Jer su odradili turističku sezonu i sad je stađun za «prekvalificirat» se u turiste. Za «pofrajat» šta su zaradili ljeti. To potvrđuje tezu da je turizam vječna gospodarska grana di nema bankrota jer planetarno jedni drugima uzimamo i dajemo novac, odvija se taj ping-pong, ljeti nama dođu skijaši, a zimi skijašima s mora dođu plivači, ajmo tako pojednostavljeno reć. I tko tu može izgubit? Lova se ka loptica vrti između svih nas i svima ka bog.

Zato mi moramo shvatit da smo sa svojim prekrasnim lukama i malim mjestima cijelome svijetu sigurno privlačniji nego Madonna di Campiglio i da se zato svakako isplati uložit u našu Srednju Dalmaciju kao i u ostale prekrasne hrvatske jadranske akvatorije.

NOVI OMIŠ, HVAR JELSA, SUTIVAN, PUČIŠĆA, DRVENIK, BOL…

Zima je idealna za gradit, radit i pripremat se za sezonu pa se to i događa u Srednjoj Dalmaciji, novi događaji slijede  na rivama gradića kao što su Omiš na obali, a na otocima u Jelsi, Hvaru, pa Sutivanu, Splitskoj, Drveniku Velom itd… Gradonačelnik svjetski poznatoga Bola Tihomir Marinković poručuje da je sve spremno za Bol kjoi nitko na svijetu neće moći prepoznati kad se izgrade novi lukobrani i porat što bi trebalo u praksi započeti najesen 2018.

Tako će veliki preokret bit i za Hvar u ljeto 2018. ako se uspije dovršiti produženje obale i rive tamo gdje oduvijek pristaje katamaran, brod i sve što svečano uplovi u taj jedinstveni turistički otočki grad. Izgradnjom produženog pristaništa otvorit će se nove mogućnosti i za putnike i za brodove i nautičare.

Jelsa također čeka novu eru kao luka koja će imati cijelu seriju lukobrana i muleta te kupališta prije nego akoštate u dno prekrasne uvale na rivu. Tako će profitirat i na otoku Braču Pučišće koje se sve više pojavljuje na turističkim i kartama nautičara kao izuzetna atrakcija zbog tradicije klesarstva, svjetski poznatog bijelog bračkog kamena ali i zbog mora i njegovih prednosti na tom nenapučenom sjeveroistočnom dijelu otoka.
PLANETARNA POSTIRA
Putujući od Splita preko Supetra pa otokom Bračom na sjevernoj obali do klesarskih i umjetnički nastrojenih Pučišća morate proći kroz legendarna Postira. Postirani su ljudi od posebnoga kova, izuzetne mašte, nadareni višestruko i u sportu poznati po nogometu, zatim u tradiciji i povijesti poznati po Postirskim frajama, zabavno-glazbenim večerima…

Ali kad su Postira u pitanju onda tu nema kraja. Sve što smisle ima neku svjetsku, planetarnu, globalnu tenziju. I Postirske fraje su u to malo mjesto dovodile vrhunske pjevače, sve nadaleko i danas poznate od Arsena Dedića, Vice Vukova, Miše Kovača, Đorđa Marjanovića, Tereze Kesovije…

U svemu su tako Postirani nastrojeni. Danas je tamo tvornica sardina koju vode meštri klase Bezmalinović, prvo otac Niko pa sad sin Mislav inače poznat kao vaterpolist, osvajač olimpijske medalje, igrač splitskog Jadrana. Jednako je tako poznat i postirski gradonačelnik Mihačić, zvani Miha, koji je tko zna koliko mandata potrošio za to mjesto i brački napredak a sin mu je Vatroslav bio i poznati golman splitskog Hajduka pa reprezentacije…

DUŽA SEZONA S BERBOM MASLINA

Postira su poznata i po jedriličarskoj smotri na tradicionalnoj Maloj noćnoj regati. A da se ne nabraja baš sve preskočimo do – najnovije atrakcije:

U Postirama se prvi put 2017. u listopadu održalo Svjetsko prvenstvo u branju maslina i uspjelo je tako da će se prirediti i dogodine i nema sumnje da će postat tradicionalno. Najvažnije je da je na tom Svjetskom prvenstvu održanom od 19. do listopada ove godine pobijedila Hrvatska. Znači Hrvatska je prvak svijeta i u tome!!!!!!  

Ivana Jelinčić, predsjednica Turističke zajednice Postira, oduševljeno informira o tome kako je to bio događaj za Postira i za otok Brač:

- Veliki je to bio događaj jer je to na neki način taman produžilo sezonu. Od 19. do 22. listopada skupilo se u Postirama svijeta sa svih strana, u natjecanju za titulu svjetskog prvaka na prvom Svjetskom prvenstvu u branju maslina pobijedila je Hrvatska ali sudjelovale su ekipe s raznih strana, tako da su Postira bila domaćin Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Nizozemskoj, Grčkoj, Francuskoj i Novom Zelandu.

Zanimljivo je kako to izgleda jer je to bilo prvo ako ne i jedino prvenstvo svijeta u branju maslina na cijeloj planeti. Naime, ideja je pala sasvim neočekivano ekipi koja inače drži Postira visoko na razini mašte. To su Eti i Ivo Ljubetić koji imaju udrugu za sve što sliči na ekstremne sportove, igre, zabave i happeninge pa se tako zna i spektakl zvan «Vanka regule», i slično.

HRVATSKOJ 107 KILA

- I dogodine će se priredit SP u branju maslina – kaže Ivana Jelinčić, te napominje da je prezadovoljna s tom priredbom svakako i direktorica Poljoprivredne zadruge Postira Ljerka Vlahović – Bio je to veliki medijski događaj, posvuda smo predstavljeni i slavljeni i odjeknulo je marketinški. Bit će to pun pogodak i za turizam Postira a i za otok Brač uopće, pa za hotelske kuće i razne privatnike te da se potakne maštu u smišljanju novih postirskih izazova.

Samo natjecanje odvija se tako da se natječe ekipa svake zemlje sastavljena od četiri člana, četiri berača, po dva muška i ženska, a beru na svojih pet stabala i to u raznim tehnikama ili disciplinama, s raznim pomagalima i sistemima, tako da postoje i tresači i berači, svakako ima tu zanimljivosti. Gleda se tko više ubere u sat vremena.

Hrvatska je pobijedila s ubranih 107 kila, a za prvo mjesto predao im je nagradu župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. Zamislite, Nizozemska je bila druga a uopće nema razvijeno maslinarstvo, ni oni ni Mađari među sudionicima pojma nemaju tradicijski kako se to bere ali su došli, naravno, s turističkim motivima. Nema straha, eto ih na ljeto s jahtama i jedrilicama…