Novosti

LUKA JE UVIJEK VIS MAJOR

I sportska natjecanja predstavljaju imperativnu obavezu za lučke uprave duž hrvatskog Jadrana jer sve uvijek počinje od prastarog mornarskog gesla, od sidra, dakle od sigurnosti plovidbe, a jedriličarske regate sa sobom donose na more i mnogobrojne izletnike koji se neće lako snaći ako ih ne dočeka riva sa svim „sigurnosnim“ uvjetima za pristajanje bez rizika.

NIKAD KRAJA SEZONI

Vrsni jedriličari će se nasmijati uvodnim rečenicama ali činjenica je da Viška luka ljeti i za vrijeme regata mora biti kako bi se to reklo spremna na sve. Nevjerojatno je kako se Vis ponovno napuni za vrijeme Viške regate iako to bude u listopadu kad je sezona već definitivno prošla i kad mnogi sve već zatvorene konobe, kafiće, apartmane, butige... otvaraju kao da sezona tek počinje.

To je u svakom slučaju događaj za „opću pripravnost“, a ljeto 2019. ostat će bez sumnje zapamćeno kao izuzetno, povijesno po svim rekordima, po prababljem ljetu i nevjerojatnoj vrućini za to doba godine te beskrajnim bonacama. Viška regata je ovog ljeta bila jubilarna, 75. po redu, pa sad može se zamisliti kakva je to tradicija. Legendarna regata splitskog JK Labuda poznata je otprilike u svijetu jedriličara kao i Mrdujska ali ova prema Visu privlači visoko uvježbane profesionalce iz inozemstva dok je Mrdujska ipak izletnička.

200 CURA POD JEDRIMA

Tako je Viška regata ove godine otisnula na more i proslavljenog hrvatskog skijaša Ivicu Kostelića, glazbenika Juricu Pađena, proslavljenog hrvatskog košarkaša Željka Jerkova... mnoge poznate ličnosti iz sportskog i poslovnog svijeta. Impozantan je broj od ukupno 179 posada sudionika sa više od tisuću jedriličara a predsjednik organizatora JK Labuda Ante Mlikota pohvalio se i uočljivom cifrom od čak 200 žena sudionica u regati, najavljujuić za dogodine nove atrakcije.

Dosad nije zabilježen takav interes ni po jednom od navedenih podataka iako Viška regata drži status atraktivne međunarodne regate već godinama pa se ovaj put pojavilo niz jedrilica iz cijele Europe, ali i svijeta: uz tradicionalno brojne hrvatske, slovenske, talijanske i slovačke jedriličare, na ovogodišnjoj regati natjecali su se i Austrijanci, Brazilci, Česi, Finci, Francuzi, Nijemci, Crnogorci, Srbi, Rusi, Nizozemci i Šveđani.

Lučkim upravama nije toliko bitno da je ovaj put pobjednikom proglašen doajen hrvatskog jedriličarskog sporta, Splićanin  Nikola Dešković, ali u svakom slučaju su sve to podaci koji govore o prestižnosti takvih događanja u akvatoriju Srednje Dalmacije gdje se Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije brine o sigurnosti plovidbe, riva, vezova, obala i ugleda pomorske Hrvatske.