Novosti

LIPOTICE HRVATSKOGA JADRANA RAZOTKRILE SEZONU

Nautičari uplovljavaju! Ljeto 2018. Po Hvaru se sve prepoznaje, a to je da Hrvatska ne prestaje biti sve popularnija planetarna destinacija. Hvar je kao neki Dubrovnik Srednje Dalmacije, a sama Srednja Dalmacija je kao neki Dubrovnik cijeloga našeg hrvatskog Jadrana.

HVAR, VIS, KOMIŽA, BIŠEVO

Kad se čovjeku za kormilom na taj moreplovni način ukaže svijet na dlanu i GPS za otkrivanje tajni najvećih ljepota hrvatske obale, onda ti je kao putniku sve lakše, odmah vidiš da je glavni cilj otok Hvar s neponovljivim doživljajima u gradićima Hvar i Stari Grad na tom otoku, te s erupcijom iznenađenja u zagrljaju prirode na pučini, na primjer na Paklenjacima ispred Hvara, ili dalje, prema otvorenom moru, na Visu i njegovim ljubavima uz more u gradićima Vis, Komiža, pa otok Biševo ili Budihovci sa špiljama u blizini, Zelenom kod Rukavca na istočnoj i Modrom na Biševu prema zapadu otoka Visa.

HEMINGWAY, STARAC I MORE

Lako bi bilo nautičarima da su to jedine ljepotice koje ih privlače, nego čim se otisneš od Splita već upadaš u nove ljubavne avanture s prvim najbližim otocima Bračem i Šoltom koji čuvaju za vas spektakularni Bol i Zlatni rat, te mala mista poput Maslinice opkoljene hridima i otočićima koji se razasuti nastavljaju prema Velom i Malom Drveniku privlačeći pozornost panulaša vječno opsjednutih Hemingwayem i opsesijom koja se zove Starac i more.

More je ljepota iznenađenja bez kraja i jedino kormilo drži pošteni pravac našega srca i suvišne pameti u tom vječnom trenutku najobičnijega kotrljanja niz sunce, žalo, lažinu i bistrinu vode u koju potopite uzavrele misli. Brač, Šolta, Hvar, Vis, pa blizina svih susjeda Srednje Dalmacije kao što su Lastovo, Mljet, Korčula, Sušac, Palagruža....

Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije sve je učinila da kad uplovite, ne morate misliti ni o čemu osim o tim divotama, a struja, voda, gorivo itd.... sve vam je na dlanu.

TIJESNI PORAT CIJELOGA SVIJETA

Hvar je simbol ovdašnjeg turizma i nautičarstva, pa je normalno da tu jedva možeš uplovit, vezat se, izać na kraj. Ali postoje ljudi koji o tome brinu. Kao na primjer Miloš Botica, lučki kapetan u Hvaru, koji drži šta bi se reklo sva četiri kantuna toga lipoga pomorskoga dvora u kojemu nikad nema dovoljno mista, ali – di čeljad nije bisna, kuća nije tisna.

Prema informacijama s kojima nam je pomogao hvarska riva ima 280 m za operativu a radi se na produžetku od 45 m na vrhu obale gdje pristaje katamaran. Sad pokušajte zamislit planetarnu žejlu za pristajanjem u Hvaru na tih jedva tristotinjak metara... Ali pokušava se i „u tisno“ nać poneko misto.

SRETNO LJETO 2018.   

Najkasnije do 1. srpnja bit će gotovo produživanje rive i to će se pokazat kao novi izlaz za mnoge, za katamaran, za putnike, za trabakule i slične izletničke brodove, za taxi-boat ako može, a onda će bit i više mjesta za manevar nautičara i jedriličara koji se tradicionalno naguravaju u porat od svega 15 vezova gdje još valja naći riješenje i za brodove u nabavi koji dolaze i iz Splita....

Nije lako bit lučki kapetan u Hvaru. Ali, to nije loša vijest kao što izgleda na prvi pogled. Nego je dobra. Jer znači da ima posla, da ima nautičara, turista, uglavnom – ima velikog interesa za nas, za Hvar, za Hrvatsku, dakle imamo svoju cijenu i tako se onda i ponašajmo. Svakako još jedno sritno lito, 2018.