Novosti

KAŠTEL STARI, OMIŠ, SUĆURAJ, BOL!

Nije loše vjerovat u neobične pojave kao što je duga (rainbow) jer otvaraju se mogućnosti za sve, pripovjetke, romane, fotoizložbe, filmove, teze i metafizičke veze, simbole, brendove ili jednostavno očaravajuće ljepote naše drage prirode. I zato se dogodi, kao na ovoj fotografiji, da snimajući dugu snimiš i drugoga koji je snima.

OD STAROGA DO ZENTE

Duga se u ovom slučaju nadvila kao svjetlo (a ne kao mračna sila) i to iznad Starog Kaštila. Metafora goleme priče i brige o lukama Srednje Dalmacije. Jer baš u Starome Kaštilu, u Kaštel Starom radi se jedna u nizu luka iz opusa Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. Nikad kraja tim projektima. Srednja Dalmacija se može pohvaliti sa pedesetak luka, u prekrasnim malim mjestima, ali ima tu posla i na rivama, privezištima mnogih marina, lučica, uvala.

Široko i maštovito je razvedena obala Srednje Dalmacije. A pravim zbriniteljem tog golemog i povijesnog pomorskog nacionalnog dobra pokazuje se županijska lučka uprava jer djeluje i kad se sruši riva jedne od legendarnih lučica, splitske Zente.

BRZO NIČU LUKOBRANI

Trenutno najviše privlači pozornost dočekati novu luku u Bolu na otoku Braču i potpuno novu luku Omiša, prvu u njegovoj povijesti, a usput se popravljaju, šire, obnavljaju i unapređuju luke Sućurja na otoku Hvaru, pa se planira i još bolje trajektno pristanište preko puta na kopnu, u Drveniku, posvuda, u Milni, u Postirama na otoku Braču, novo ruho dobiva i Marina, čeka se i Krilo Jesenice, veliki porat starih dobrih jedrenjaka i trabakula.

Kaštel Stari je specifičan jer je to na neki način glavni grad svih sedam Kaštela od Splita do Trogira, pogotovo kad se misli na običaje i navike, tradiciju i kulturu starih Kaštelana. Stari je Kaštelanima „Selo“ jer se tu dolazilo zbog svakog posla, prodaje poljoprivrednih proizvoda, ribe, vina, maslina. Stari je neslužbeno kaštelansko središte, a Sućurac je kaštelanski „washington“. Međutim, Kaštel Stari je jedini bez ikakvog porta i evo se sad gradi na veliko, nevjerojatno brzo niču mali lukobrani oko nezaštićenog starinskog porta, jedan se pruža prema moru, a drugi štiti od maeštrala te niče prema zapadu.

MORE VIŠE NE PRODIRE U KUĆE

Usput će Kaštel Stari dobit i sve ostalo, širu i dužu rivu, oko 200 vezova, a o sigurnosti da se ne govori jer već sa dosadašnjim radovima oduševljavaju se mještani na rivi tvrdeći da je već došlo do promjene, more ne prodire ni u kuće, niti ispod njih, kao što je neizdržljivo bilo vjekovima.

Zato je lipo vidit ovu dugu s mula gdje je postavljen spomenik ribarskom društvu Srdela, golemo sidro kao simbol zaštite, pa k tome još – ispod duge.     

 

Na fotografijama osim duge eto i usporedbe: Kaštel Stari otprije, bez porta i novih lukobrana koji niču za krajnji izgled 2021. godine