Novosti

GATOVI ZA VEĆE TRAJEKTE

GATOVI ZA VEĆE TRAJEKTE

Mjesto je toliko privlačno i zanimljivo kod pristajanje malog trajekta u portu i tu su potrebnni pravi kapetani i kormilari, trajekt se zavrti tako da se svima i na brodu zavrti u glavi a vrtuljak prekrasnih vizura mjesta i mora uokolo ostaje neponovljiva uspomena sa zaštitnim znakom rijetko viđerne lanterne na ulazu u luku.

Međutim, gužve su narasle i izgradnja vanjskog lukobrana postala je neminovnost tako da će sad na toj kratkoj relaciji moći ploviti i pristajati trajekti s kapacitetom od stotinjak a ne samo 30 automobila. Naravno, nakon četveromjesečne sezone, ponovno će se koristiti trajekte koji pristaju u porat mjesta jer to odgovara i broju putnika a i drukčijim vremenskim uvjetima, sigurnosti plovidbe u zimskom razdoblju.

Projekti županijske lučke uprave uglavnom se orijentiraju na eurofondove pa će se lakše podnijeti teret investicije od 24 milijuna kuna za glavnu luku Sućurja. Vanjski lukobran bit će dug oko 80 metara a investirat će se u 3500 četvornih metara obalne površine.

Kreću i radovi u Kaštel Starom, gradi se lukobran i uređuje obala u postojećem portu s ukupno 9000 četvornih metara a time će Kaštel Stari dobiti potpuno novi izgled s uređenjem okolnih sadržaja. I Postira su dočekala dogradnju komunalne lučice (investicija od 7,5 milijuna kuna za proširenje u luci), a najveće vijesti čekaju se oko lučkih prostora u Bolu na Braču i u Omišu. Potpisuju se ugovori, u povijesni projekt luke Omiša uložit će se 75 milijuna kuna pa se uskoro dogodine očekuje i početak značajnih radova.