Novosti

EURO PORAT U SRCU HRVATSKE DALMACIJE

Sretno u 2020. godinu, poruka je iz Kaštel Starog gdje su počeli radovi na povijesnom događaju za to malo mjesto u srcu Kaštelanske rivijere. Za Stari ili Selo kako Kaštelani po tradiciji zovu neslužbeno središte svih sedam Kaštela. Jer su oduvijek svi putevi vodili baš tu, na Brce, na trgove gdje se prodavala intrada, urod, „jematva“ marljivih i glasovitih kaštelanskih gospodarstvenika od poljoprivrede do ribarstva.

LUKA KAŠTEL STAROM

Danas je to srce grada Kaštela (svih sedam Kaštela) sa svojih 40 tisuća stanovnika, pa se može lako zamisliti kakav značaj ima početak izgradnje porta (luke, marine, mandrača, pristaništa i rive za stotinjak, možda i više vezova). Ne gradi županijska Lučka uprava isključivo goleme porte za jahtaše u razvikanim mjestima Srednje Dalmacije kako neki misle, nego se brine o svemu što se događa na moru Srednje Dalmacije za sigurnost pomorstva i bolji život stanovništva sve više okrenutog turizmu pa i nautičarskom u sve većem porastu.

U slučaju Kaštel Starog županijska Lučka uprava je uzela u obzir činjenicu da je Kaštel Stari gotovo jedinstven primjer bez ikakvog porta. Ima golemi mul koji strši usred mjesta ali to nije zaštita sa svih strana i od svih vjetrova niti postoje pravi uvjeti za sigurnost u lukama.

LUKOBRAN KAO OTOK

Projekt Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije idejno je zamislio arhitekt Edo Šegvić pa će Kaštel Stari iz temelja dobit novi izgled uključujući i obnovu rive, šetnice, a najveća atrakcija je riješenje da se stari mul ne ruši, niti nadograđuje nego se jednostavno gradi novi lukobran koji će mostićem biti povezan s postojećim mulom i protegnut će se prema zapadu tako da paralelno s rivom zatvori novi veliki porat. U biti je novi lukobran nešto kao otok.  U luci će se osigurati potrebni prostori za operativni dio luke, te za potrebne nautičke i komunalne vezove, pa će porat biti pokriven i unutarnjim pontonima za vezove raznih kategorija brodova.

Lukobran je dug oko 60 m sa skalinama i uvjetima za šetat pa se i odmorit s pogledom prema Čiovu jednako kao i prema obali Kaštel Starog. Bit će to prekrasan poklon Kaštel Starom i njegovoj „Srdeli“, ribarskom i brodarskom društvu mještana. Srdela je po osnutku već punoljetna, tako da će to bit velika fešta po čemu je „Srdela“ među poznatijima u Srednjoj Dalmaciji.

RIVA ZA FEŠTE

Zablistat će riva za koju godinu, možda već 2021. – proširit će se za šest-sedam metara s pločnikom i još 4 m prostora za štekate, te pojas zelenila, pa rasvjeta, šentade i slično. Ukupno se preuređuje prostor u portu od oko 9000 četvornih metara. Raste i jača s pomorskim kapacitetima Srednja Dalmacija, slijede i veliki projekti kao prva luka u povijesti Omiša, a tek potpuno novi izgled i funkcija svjetski poznatog Bola na otoku Braču! Zbilja Srednja Dalmacija postaje jedan simpatični, domaći, tipični mediteranski, još više dalmatinski originalni Euro-porat. Jer taj najveći „hrvatski mandrač“ u srcu hrvatske jadranske obale zove autocestom i tunelima poput onog kroz Biokovo svakog putnika, na marendu, sunčanje, kupanje, nautičarsku avanturu, na osobitosti ovoga kraja počevši od tanjura do kušanja bogatog kulturnog naslijeđa, tako da se pod tim podnebljem i u poslovnom smislu otvaraju apetiti svakom namjerniku. Srednja Dalmacija postaje Euro-porat u srcu hrvatske Dalmacije.