Novosti

DANI U VALI STAROG GRADA ZA 2400. ROĐENDAN

 

               U godini velike proslave 2400 godina postojanja Starog Grada na otoku Hvaru kao jednog od dva (Issa, Vis na otoku Visu) najstarija grada Hrvatske, u rujnu Starograđani priređuju festival mora pod nazivom „Dani u vali“. Nekidan je utvrđen i definitivni program fešte na sastanku Odbora maritimnog festivala Dani u vali kod gradonačelnika Starog Grada Vinka Maroevića.

             „Dani u vali“ je festival ne samo starih nego brodova svake vrsti koja potvrđuje maritimnu kulturnu baštinu Hrvatske i veliku pomorsku tradiciju Starog Grada na Hvaru. Festival ide u red poznatih maritimnih priredbi i okupljanja istinskih zaljubljenika u brodove, more i brodograditeljstvo. A 2400 godina stari grad, Stari Grad na Hvaru, nikad ne bi ni postao da nije bilo broda kojim su doplovili njegovi osnivači iz daleke Grčke i da nije bilo luke, prirodnog golemog starogradskog zaljeva koji se i u to doba nudio pomorcu svojom sigurnošću i dubokim zaklonom u vali dugoj blizu pet milja.

          Stari je Grad idealno smješten za pokušaj organiziranja i ustanovljavanja jednog festivala mora po uzoru na svjetske spektakle u Brestu i Morbihanu gdje su zadnjih godina pozivani predstavnici hrvatske maritimne kulture počevši od glasovite falkuše.

          Ovogodišnji prvi „Dani u vali“ počet će slavljenjem 2400. rođendana Starog Grada već 6. rujna, otvaranjem izložbe Jagode Buić, a sutradan slijedi znanstveni skup „Faros i Starogradsko polje“ koje je pod zaštitom UNESCO-a i sudjelovat će mnogi znanstvenici iz inozemstva. U nizu događanja tog tjedna do 11. rujna pozornost će sigurno privući i izložba „Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan“, a otvaranje Međunarodnog festivala „Dani u Vali – Stari Grad 2016“ , sa svečanom povorkom predviđeno je za petak 9. rujna.

        Glavni događaj svakako će biti na moru kao „Dani otvorenih paluba“,  druženje gostiju s posadama tradicionalnih brodova, zatim između deset i jedanaest navečer „Ples jedara i svjetla“, noćna parada tradicionalnih brodova.

          U subotu je regata tradicionalnih jedrilica „Dani u Vali“ (starogradski zaljev), te završna parada tradicionalnih brodova sa startom na ulazu u Valu.