Novosti

EasyDNNNews

Andrina i Paiz osvojili Europu

Kad se stvarala poruka hrvatskog turizma, moglo se, među raznima, izabrat i slogan festivala brodova „Dani u vali“ u najstarijem našem gradu koji je taj spektakl organizirao za 2400 godina od rođenja Staroga Grada. Jer to je reprezentativni sublimat o Hrvatskoj maritimnoj kulturi, povijesti, tradiciji i priznanju cijeloga svijeta.

Priredba je prvi put održana 2004. kad je gradonačelnik Staroga Grada bio Vinko Maroević,  a sve je stručno obavljeno pod našim Cronavesom s Plamenkom Bavčevićem i Sašom Lukićem, jer su oni s iskustvima glasovitih festivala u Brestu i u Morbihanu doveli Hrvatsku u sam vrh Europe. Nažalost, većine tih festivala zadnjih ljeta nije bilo zbog korone jer to nisu samo natjecanja nego i spektakli.

Pozdrav s otoka

Evo i poante: zbog toga je ovog ljeta Lučki vjesnik u više navrata objavio tužnu vijest da tko zna kad će opet bit spektakla, a već godine 2020. u prvom broju tog ljeta, na 2. i 3. stranici objavili smo fotografiju Andrine Luić koja je ove godine s fotkom falkuše na Danima u vali proglašena pobjednicom natječaja za najbolju fotografiju „Pozdrav s otoka“ u organizaciji Europske komisije na osnovi čega će postati i službena razglednica Europske unije.  

Andrina Luić novinarka je i fotograf, ali zanimljivije je da se u jednom trenutku odlučila ostaviti svega i otići živjeti slobodno na otoku Ugljan.

O tome pišemo u Lučkom vjesniku prisjećajući se fotoreporta Andrine iz 2019. godine:

Luić predvidjela insulomaniju

(...) Andrina lipo piše, išla je živit na otok s radošću života, sa svojim izborom, iako se zna da otok može biti i usud. Ali ne odustaje, zato je i došla na Dane u vali u Stari Grad, pisala, snimala... Kao da je u njenoj reportaži bilo i nekog predosjećaja pa piše:

„Dijagnoza – insulomanija, ali...“

Brodovi su izmišljeni kako bi se smanjile socijalne distance. Poruka stoljeća trebala bi biti „sve bliže i bliže“, jer Čovik je socijalno biće. Osim priznanjem Europe, vidi se doprinos Lučkog vjesnika /Port Newsa, proizvoda Splitsko-dalmatinske županije koja svojim rivama stalno gradi nove mostove sa svijetom.

 

I ONI SLAVE...

Report udruge Cronaves

POBJEDA FOTOGRAFIJE NOVINARKE ANDRINE LUIĆ U KONKURENCIJI "RAZGLEDNICA" NA NATJEČAJU "POZDRAV S OTOKA" U ORGANIZACIJI TAJNIŠTVA ČISTE ENERGIJE ZA EU OTOKE (TZV. SPLITSKOG MEMORANDUMA) EUROPSKE KOMISIJE

Na fotografskom natječaju "Pozdrav s otoka", koji je u rujnu raspisalo Tajništvo Čiste energije za EU otoke – Europske komisije, fotografija novinarke, reporterke i članice Udruge "Cronaves" iz Splita Andrine Luić proglašena je pobjedničkom.

Fotografija je snimljena u Starome Gradu na otoku Hvaru prije dvije godine za trajanja Festivala brodova, mora i mornara "Dani u Vali" koje organizira Udruga "Cronaves" iz Splita.

Iznimno smo ponosni na to što je upravo fotografija hrvatskih tradicionalnih drvenih brodova pobijedila na natječaju jer ona, kao što je navela autorica, predstavlja hrvatsku kulturu, tradiciju, pomorsku baštinu, otoke – sve po čemu je Hrvatska prepoznatljiva u Europskoj uniji i diljem svijeta. Fotografija falkuše i murterske gajete (na Hvaru) pobijedila je u konkurenciji 'razglednica' koje su stigle na natječaj iz Italije, Španjolske, Njemačke, Portugala... te s drugih hrvatskih otoka. Na natječaj, odnosno foto-izazov "Pozdrav s otoka" svaki je autor mogao prijaviti samo jednu fotografiju, a kriteriji ocjenjivanja bili su: originalnost, kreativnost, cjelokupni umjetnički dojam i kompozicija te vizualna privlačnost.

"Od mnoštva snimljenih fotografija na otocima, nije mi bilo jednostavno odabrati samo jednu, ali ipak sam se odlučila za ovu jer smatram da je ona uistinu prava razglednica. Jer, na njoj je globalno poznata falkuša i u daljini gajeta s latinskim jedrom s prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama, koje ljude odmah asociraju na Hrvatsku pa stoga nije bilo dvojbe" , kaže Andrina koja se godinama bavi fotografijom, a najviše uživa u snimanju starih tradicijskih brodova.

Dodaje kako ovu fotografiju nije bilo jednostavno snimiti jer je toga dana na revijalnoj regati u starograjskoj vali bilo dvadesetak brodova, a ona je s leuta "Slobodna Dalmacija" čekala da joj u kadar uđu baš falkuša i gajeta.

Udruga "Cronaves" ima među svojim članovima nekoliko vrsnih fotografa čiji su radovi predstavljali Hrvatsku na europskim i svjetskim festivalima maritimne baštine. Sada imamo i službenu razglednicu Europske unije "Pozdrav s otoka", koja priču o hrvatskoj pomorskoj baštini i otocima čini još prepoznatljivijom.

Tajništvo Čiste energije za EU otoke – Europske komisije (https://www.euislands.eu) uskoro će raspisati još dva fotografska natječaja za razglednice, a nakon odabira pobjedničke fotografije će postati službene razglednice EU-a.

"CRONAVES"

Split, 27. 10. 2021.