Dobro jutro!

Makar nema izlaza na more Roko i Cicibela i u Dolu 'skakutali' po gajetama i leutima!

Udruga "Tartajun" iz Dola na otoku Hvaru i ove godine je organizirala čuvenu "Puhijadu", tradicionalnu kulturno-gastronomsku manifestaciju, koja svojim bogatim i zanimljivim programom redovito okuplja veliki broj posjetitelja. Tako je opet bio upriličen boćarski turnir "Dol open", na kojem je sudjelovalo čak 17 ekipa, u crkvi sv. Ane izložba slika Katarine Dužević i Karle Pajine, knjigu "U ovom mjestu običaj prebiva" predstavile su Andrea Jašić i Tereza Celent, a uz biciklistički poligon mališani su uživali u predstavi za predškolce "Festival životinjskog carstva"...

Za starije je pak kod crkve BDM odigrana predstava "Roko i Cicibela" Miljenka Smoje u izvođenju kazališne družine "Ritam igre" iz dalmatinske metropole. Puno svijeta, kao da se ljudima isuri što je njihovo mjesto jedino na škoju bez izlaza na more, ali zato su Monika Vuco/Katarina Romac i Stipe Jelaska fantastično uprizorili priču o simpatičnom siromašnom splitskom paru koji je živio po napuštenim gajetama i leutima. Baš dobro, poput Borisa Dvornika i Semke Sokolović-Bertok, koji su je prvi put igrali još davne 1978. godine.

Tko kaže da nema brodih u Dolu, hvalili su se mještani, ali isto tako i svojom jedinstvenom gastronomskom ponudom po onoj staroj "Jednega puha u dvi fete kruha". Deliciju su degustirali i furešti - Martin Rodin, Zagrepčanin s luksemburškom adresom, pa i njegova draga Dunja Stojevski iz Virovitice. Predložili bi, kažu, i drugima, upoznali su se i sa 17. brojem lista "Tartajun", a onda do ranih jutarnjih sati, kao i ostali posjetitelji, uživali u glazbi "Mate Grgata & Banda", hvarskog slavuja Dina Petrića te grupe "Magazin" s raspjevanom Andreom Šušnjarom. Jedino nije gušta niti jedan puh.

                                                                                                                                                                                                     Mirko Crnčević