Dobro jutro!

FEŠTA ZA SVETOGA NIKOLU U KOMIŽI

KOMIŽA-Brojni gosti i sudionici niza manifestacija u sklopu obilježavanja Dana grada Komiže i blagdana sv. Nikole, zaštitnika ribara, pomoraca i putnika zajedno s mještanima najribarskijeg mjesta na hrvatskom Jadranu, Višanima i pojorima,  okupili su se na brežuljku ispred župne crkve Sv. Nikole kako bi u kršćanskom ozračju iskazali tradicionalno štovanje svom nebeskom zaštitniku. Prema višestoljetnom običaju za spas svih brodova i mornara svijeta u žrtvenom su ognju, izgorjele dvije stare, drvene barke, guc i sandula, darovi Plovput-a i komiškog ribara Zdravka Demarie. Čast da upale oganj pripala je Niki Martinisu i Nikoli Božaniću.


Procesiju i koncelebriranu svetu misu predvodio je don Tomislav Čubelić, katedralni župnik u Splitu..

U galeriji "Boris Mardešić" prije misnog slavlja održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su,uz gradske vijećnike i građane, među  uzvanicima bili nazočni Ivo Radica, u svojstvu izaslanika Župana  Zlatka Ževrnje i gradonačelnika grada Visa, Catherine Guinemet, gradonačelnica francuskog grada Rochefort sur Loire, Davor Tomšić iz DHMZ-a,  kapetan fregate Zoran Medvidović, zapovjednik 1.divizijuna  Obalne straže RH, natporučnik Frane Franić, iz eskadrile transportnih helikoptera 93.zrakoplovne baze
HRZ i PZO,  te komiški župnik don Ivica Huljev.

Tom su prigodom Edo Bogdanović, predsjednik Vijeća i Tonka Ivčević, gradonačelnica grada Komiže, uručili Povelju  grada Komiže za pojedinačne uspjehe i zasluge profesoru Vladi Valentiću iz OŠ Komiža.

Nakon što je Ivo Radica u ime Župana i u ime grada Visa čestitao Dan grada Komiže i istaknuo dobru suradnju Visa i Komiže, komiška gradonačelnica Tonka Ivčević govorila je o projektima koje grad Komiža provodi unatoč izostanku pomoći od strane Županije i  države.

Osim Povelje grada, Ivčević je dodijelila niz zahvalnica zaslužnim pojedincima koji su svojim radom pripomogli u realizaciji projekata od značaja za Komižu, kao i članovima BK Komiža, osvajačima medalja na državnim natjecanjima u boćanju.

Jučerašnje komiško poslijepodne bilo je  u znaku obilježavanja 130 godina od početka meteoroloških motrenja u Komiži, 60 godina od početka rada obične meteorološke postaje i 30 godina rada glavne meteorološke postaje u Komiži koje je održano uz izaslanstvo DHMZ-a na čelu s klimatologom  Davorom Tošićem  u KC Ivan Vitić.  A  u organizaciji udruge Palagruza, koja je ovih dana organizirala niz radionica za mlade, i grada Komiže, sinoć je organizirana  večera za sve goste i građane na komiškoj rivi.

ZAVIČAJ DJECI

Osnovna škola Komiža jedna je od rijetkih škola u kojoj se, zahvaljujući entuzijazmu učitelja Valentića, u aktivnostima Učeničke zadruge Komiža,kontinuirano provodi zavičajna edukaciju u okviru povijesti i geografije, i upravo zbog zavičajne edukacije Valentić je i predložen za nagradu grada Komiže.

REGATA I BALOTE

Pobjednici 15.regate sv. Nikola za samce i dvojce nakon 160 NM neprekidnog jedrenja bili su, u grupi samci jedrilica Ultra Figaro (Emil Tomašević, JK Labud Split), ujedno i ukupni pobjednik ovogodišnje regate, a u grupi   dvojci jedrilica OLA (Toni Bulaja i Krešimir Đakulović, JK "Marina Kaštela"), inače  najbrži brod u realnom vremenu. Na dvodnevnom turniru u boćanju u konkurenciji četiri kluba slavili su boćari BK "Ante Starčević" iz Zagreba, pod vodstvom Komižanina Lea Zankija.             

 

                             Napisao i snimio:Bogoljub Mitraković